Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Yongnuo YN300 III este o lampa cu LED-uri de calitate

Lampa cu LED-uri Yongnuo YN300 III ridica standardele de calitate in ceea ce priveste calitatea luminii la nivelul celor produse de firmele consacrate. Are un indice de redare a culorilor (Colour Rendition Index) mai mare de >95% si se preteaza atat fotografiei cat si filmarilor.

Ma aflu la cea de-a doua lampa cu LED-uri chinezeasca pentru nu sunt asa de multumit de Hakutatz VL-320 si mai aveam nevoie de inca o lumina cam de acceasi marime. Dupa o saptamana de chinuri, adica de cautari pe tot felul de site-uri care vand echipamente foto/video si de verificat bloguri specializate si filme pe youtube publicate de utilizatori am ajuns la concluzia ca o lampa ca Yongnuo YN300 III este sufienta, mai ales ca am si toate lampile din seria Lumie de la Manfrotto.

Judecand prin prisma pretului, pot spune ca lampa este scumpa. Costa cam 390 lei dar vine fara acumulator, incarcator pentru el, cablu de alimentare, baterii la telecomanda si geanta de transport. Daca adaugi inca aproximativ tot atata cat ar costa acestea impreuna, ajungi la concluzia ca ai dat mai mult de 2 lei pe un LED. Practic costa cu 100 de lei mai mult decat Hakutatz VL-320.

Lampa cu LED Yongnuo YN300 III

Lampa cu LED Yongnuo YN300 III

Dar, hai sa nu mai vorbim de bani ci de lampa…
Ce pot sa va spun inca din prima zi de teste cu Yongnuo YN300 III, este ca se apropie de calitatea luminii data de Manfrotto LED Lumie. Probabil ca are indicele de redare al culorilor este putin peste 90%, cu toate ca producatorul specifica faptul ca are peste 95%. Intensitatea luminoasa cred ca este putin mai mare decat cea data de lampa Hakutatz, cu toate ca are cu 20 de LED-uri mai putin. Este posibil ca voletii/panourile de lumina sa mareasca putin intensitatea si din cauza asta eu sa am impresia ca este mai puternica. Oricum, masuratorile le-am facut cu ochiul pentru ca nu am aparate pentru masurarea intensitatii luminoase si nici a indicelui de redare al culorilor. Si daca tot am vorbit de voleti (“barn doors”), am observat ca nu blocheaza total lumina daca sunt inchisi complet. Tot mai scapa cate o raza de lumina pe la colturi. Mai curand, cred ca voletii sunt buni pentru protectia ledurilor atunci cand lampa este depozitata decat pentru directionarea concentrata a luminii spre un anume punct. Un alt rol il pot avea ca sistem de prindere a filtrului de difuzie. Din cate am vazut intr-un film postat pe YouTube este mult mai util sa prinzi un filtru de difuzie, confectionat dintr-o panza ori hartie transparenta alba pe voleti, decat sa-l folosesti pe cel primit. Am facut si eu acest lucru cu hartie transparenta si are efect de difuzie dar modifica culoarea deoarece n-am avut hartie perfect alba ci cu un ton usor de gri. Vezi cele doua imagini postate la final!
Daca tot am spus mai sus ca voletii nu prea sunt utili pentru a bloca lumina ori pentru a o concentra, mai am doua mici probleme. Prima se refera la faptul ca nu primesti o husa sau o geanta si trebuie sa o pastrezi in cutie, iar a doua se refera la piciorul/suportul de sprijin pe masa. Este realizat dintr-un plastic prea fragil si nici nu am curajul sa-l folosesc ca sa nu-l rup. Oricum, o pun pe stative cu ajutorul manerului primit.

Lampa are pe spate afisaj cu led si butoane pentru reglarea temperaturii de culoare (3200K sau 5500K), de verificare a nivelului bateriei si de reglare fina si in salturi (din 10 in 10%) a intensitatii luminoase.

Lampa vine cu o telecomanda ce poate controla chiar si 8 lampi de acelasi fel. Un lucru pe care l-am observat si il mentionez acum, este ca treptele de putere nu ajung la 100%, nici daca le modifici de la butonul de pe spatele lampii si nici de la telecomanda. Am verificat asta si cand functiona pe acumulator si cand era alimantata prin cablu. Ajunge doar la 99%, indiferent ca o faci prin reglajul fin ori prin cel in salturi. Este posibil ca doar afisajul sa fie defect, asa cum am vazut intr-un video cu o alta lampa de aceeasi marca si nu intensitatea liminii sa fie cu un procent mai redusa.
UPDATE: Am priceput a doua zi. Cum sa-ti afiseze procentul de 100%, daca ecranul nu permite afisarea decat a doua caractere? Exact ca la Nadia Comaneci cu zecele pe linie…

Exista o aplicatie disponibila pentru telefon/tableta ce functioneaza atat pe Android cat si pe iPhone ce inlocuieste telecomanda, dar nu am instalat-o si nici nu am de gand sa o fac deoarece nu-mi place sa instalez aplicatii pe care le folosesc foarte rar. Cu aceasta aplicatie ajungeti la procentajul de 100% afisat (vezi paragraful de mai sus!)

Pentru ca am comparat putin lampa noua cu cea veche, in urmatoarele saptamani o sa fac un film comparativ cu cele doua lampi pe care le am (Hakutatz si Yongnuo) si acolo o sa vedeti diferentele dintre ele si o sa puteti compara calitatea luminii degajate.

Specificatii Yongnuo YN300 III:

  • Putere: 18W;
  • Intensitate luminoasa: 2280 LM;
  • Indice de randare a culorilor (CRI): >95%;
  • Temperatura de culoare: 3200 – 5500K;
  • Masa proprie: 650g;
  • Dimensiuni: 173 x 153 x 46 mm;

Durata medie de viata a LED-urilor este de 50.000 ore, lucru ce nu prea l-am intalnit specificat la alti producatori.
Lampa vine cu filtru de difuzie, filtru warm-up, maner ce permite si amplasarea pe spigot, suport de prindere tip GoPro pe patina de blit sau pe placuta de prindere-desprindere rapida cu filet din fier. Mai are si un suport din plastic pentru pozitionat pe masa, telecomanda bluetooth fara baterii AAA incluse si manual de utilizare.

Pentru alimentare aveti la dispozitie acumulatori tip Sony (seria NP-F, NP-F750, NP-F550, NP-F950/B, NP-F530, NP-F970, NP-F970/B, NP-F570, NP-F770, NP-F960, NP-F930, NP-F930/B, NP-F950, NP-F330) ori cablu de alimentare. Eu folosesc un acumulator de 2200mAh, un NP-F550 primit cand am cumparat lampa cu LED-uri Hakutatz VL-320 si functioneaza aproape o ora si jumatate. Probabil ca, in viitor va trebui sa-mi cumpar un acumulator mai puternic, eventual un Power3000 PL905D.086.

UPDATE: Am mai cumparat o lampa si doi acumulatori tip NP-F960/NP-F970 Sony, Power3000 PL905D.086 de 7800mAh. Acumulatorii erau in promotie, cu 15% pret mai redus.

Daca va place si voua sa fotografiati ori sa faceti filme, va recomand aceasta lampa si acumulatorii:
Lampa led controlata radio Yongnuo YN300 III: de la F64 sau iShoot;
Acumulator tip NP-F960/NP-F970 Sony de 7800mAh, Power3000 la Cel;

Set Lampi LED Yongnuo YN300 III

Set Lampi LED Yongnuo YN300 III

Prezentare Lampa LED Yongnuo YN300 III
Prezentare Lampa LED Yongnuo YN300 III
Comparatie Lampi video LED – filmare cu Samsung Galaxy S6
Comparatie Lampi video LED - filmare cu Samsung Galaxy S6
Lampa LED Yongnuo YN300 III

Lampa LED Yongnuo YN300 III

Yongnuo YN300 III - suport prindere

Yongnuo YN300 III – suport prindere

Lampi cu LED Yongnuo YN300 III

Lampi cu LED Yongnuo YN300 III

Pentru a nu tot prinde si desprinde la fiecare utilizare suportul de prindere al lampii, pentru ca nu are loc in raftul din cutie, am facut o modificare. Am taiat din plasticul care o fixeaza in cutie pentru a permite pastrarea permanenta a suportului de prindere pe lampa. Vezi imaginile de mai jos:

Yongnuo YN300 III - modificare cutie

Yongnuo YN300 III – modificare cutie

Yongnuo YN300 III modificare cutie

Yongnuo YN300 III modificare cutie

Ultimele doua fotografii postate (exceptand cea cu acumulatorii) sunt realizate doar cu lumina de la lampa. Distanta fata de papusa este 110 cm. Prima este facuta fara filtru de difuzie iar a doua cu filtrul colorat. Nu am pus o fotografie si cu filtrul de difuzie pentru ca am observat ca nu are efect sesizabil. Probabil, din cauza ca este prea aproape de LED-uri. Ca de fiecare data nu am retusat imaginile si le-am pastrat cum sunt scoase din telefon. Singurul lucru pe care l-am facut a fost sa le reduc dimensiunea la formatul blogului.

Yongnuo YN300 III - fara filtru

Yongnuo YN300 III – fara filtru

Yongnuo YN300 III - cu filtru

Yongnuo YN300 III – cu filtru

Yongnuo YN300 III - cu difuzie

Yongnuo YN300 III – cu difuzie

Yongnuo YN300 III - cu difuzie

Yongnuo YN300 III – cu difuzie

Yongnuo YN300 III - lampa led

Yongnuo YN300 III – lampa led

Lampi Yongnuo YN300 III cu acumulatori

Lampi Yongnuo YN300 III cu acumulatori

Acumulatori tip NP-F960-NP-F970 Sony

Acumulatori tip NP-F960-NP-F970 Sony

Update: Am cumparat o membrana de difuzie cu diametrul de 27cm Kaiser #586100003, dedicata lampilor cu reflector Kaiser 3140. Se potriveste destul de bine pe voleti si da o lumina placuta. Trebuie sa dai jos filtrul de difuzie deoarece intensitatea luminii scade foarte mult daca le folosesti impreuna.

Difuzie iefina pentru lampile LED Yongnuo YN300 III
Difuzie iefina pentru lampile LED Yongnuo YN300 III
Yongnuo YN300 III cu difuzie Kaiser #586100003

Yongnuo YN300 III cu difuzie Kaiser #586100003

2 comments on “Yongnuo YN300 III este o lampa cu LED-uri de calitate

  1. […] mai am si alte lampi de la Yongnuo si sunt multumit de ele asa ca va recomand sa o achizitionati daca vreti sa va mai colorati pozele […]

  2. […] o achizitie mai slaba, am continuat cu toata seria Manfrotto LED Lumie PLAY si am trecut si pe la Yongnuo YN300 III (de doua ori). Asa ca pot sa va dau un sfat chiar daca nu sunt fotograf: cumparati lumina de […]

Leave a Reply