Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Un telefon care rivalizeaza un aparat foto nu are mare succes la public

De cativa ani, atat Nokia, Sony, cat si Samsung, produc telefoane care depasesc din punct de vedere al performantelor foto un aparat compact, iar de curand Panasonic isi rivalizeaza aparatele foto mirrorless cu telefonul Lumix DMC-CM1.

Dar, de ce un asemenea telefon dedicat realizarii de fotgrafii de calitate nu are succesul scontat la public?
Teoretic, un telefon 2in1 ca Nokia Lumia 1020, Sony Xperia Z3 ori ca Samsung Galaxy K Zoom C115 ar trebui sa se vanda mai bine ca oricare alt telefon. Caracteristicile foto cu care sunt inzestrate si pretul accesibil, plus apetitul crescut pentru fotografie si selfie ar trebui sa constituie cheia succesului in vanzari. Numai ca nu este asa.

In fotografie si in film exista doua mari categorii de artisti: cei adevarati care fac poze si filmeaza cu un DSLR ori mai nou cu o camera foto mirrorless si simpli “telefonisti“, cei care fac un gramadoi de poze cu telefonul. Prima categorie posteaza pe retelele sociale cate o fotografie pe zi sau chiar pe saptamana, dintr-o multime de cateva sute facute. Acestia le aleg cu atentie si le prelucreaza, au echipament foto scump si nu fac rabat de la calitate atunci cand isi expun public opera. A doua categorie, posteaza pe facebook toate pozele facute fara sa le mai selecteze, filmeaza, in general cu telefonul vertical nu orizontal, si pur si simplu produc cate un atentat cultural cu calitatea fotografiilor postate pe retelele sociale.
Intre aceste doua mari categorii se gaseste o categorie subtire si neglijabila de utilizatori care ar face fotografii cu telefonul mobil, dar ar prefera sa aiba calitatea celor realizate de un aparat foto performant. Din punctul meu de vedere, pentru aceasta categorie sunt create acele telefoane care rivalizeaza un aparat foto bun, dar producatorii nu au reusit sa o identifice corect, crezand ca fiecare utilizator are un ochi de fotograf.
Un profesionist nu indrazneste sa faca fotografii cu telefonul mobil si prefera (inca) sa care un rucsac foto dupa el in vacanta, deci nu este client pentru acest tip de telefon. Un simplu “telefonist” nu reuseste sa descopere potentialul pe care il are un asemenea telefon si chiar se sperie de caracteristicile sale avansate. In plus, designul unui asemenea telefon este dezarmant, colturos si greu poate fi purtat in buzunarul de la pantaloni (vezi imaginile de mai jos!). Iar ca imaginea sa fie completa, producatorii nu au reusit sa echilibreze caracteristicile telefoanelor. De exemplu, filmeaza Full HD sau 4k dau nu au ecrane cu rezolutie pe aceeasi masura.

Panasonic Lumix DMC-CM1

Panasonic Lumix DMC-CM1

De curand, Panasonic a lansat un concept nou, smartcamera Lumix DMC-CM1, adica o camera foto compacta cu caracteristici de smartphone, la un pret de 1.000$. Dupa mine va fi un insucces aceasta prima versiune deoarece nu va reusi sa atraga profesionistii din domeniu, deoarece la pretul de1.000$ ori de 5-6 mii lei cat costa la noi, cumperi un mirrorless ori un aparat foto compact mult mai performat. Lumix DMC-CM1 este primul smartphone cu senzor de imagine de 1 inch si 20 de megapixeli. Acesta este completat de obiectivul Leica cu o diafragma luminoasa (f2.8) cu ajutorul caruia puteti realiza fotografii la o calitate foarte buna. In plus, fata de imagini statice de inalta rezolutie, poate inregistra videoclipuri in format 4k. Dar, iata si principalele lui caracteristicile:

 • Senzor CMPD 20Mpx 1-inch
 • F2.8 diafragma
 • ISO 100-25,600
 • 4K-video
 • Raw
 • 1.1 mpx camera frontala
 • 4.7-inch 1080p ecran
 • Android 4.4
 • Procesor quad-core Qualcomm Snapdragon S801
 • 2GB RAM
 • Memorie interna 16GB
 • Card microSD pana la 128GB
 • Baterie 2600mAh (nu poate fi schimbata!)
Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3

Samsung Galaxy K Zoom C115

Samsung Galaxy K Zoom C115

Leave a Reply