Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Sa cumpar un Televizor 4K anul acesta?

Pe piata electronicelor standardul 4k este deja prezent si accesibil la toate categoriile: camere foto-video, televizoare, monitoare, laptop-uri si chiar telefoane cu ecran cu rezolutia UHD. Intrebarea mea este sa cumpar un televizor cu rezolutie 4K?

Ce are televizorul cu rezolutia UHD de oferit in teorie?
Are ecran, in general, mare, de peste 100cm (> 40 inch), este Smart TV, poti conecta un calculator, laptop sau tableta la el si poti vedea continut de pe un stick USB. Unele mai au telecomanda smart si majoritatea, daca nu ai continut la rezolutia ecranului UHD (3840 x 2160), il redimensioneaza (mareste/Upscaler) pentru a se incadra in ecran, obligandu-te sa stai mai departe ca sa nu vezi detaliile diluate.

Acum ce avem in practica:
Si cu ultima fraza de mai sus am spus multe: nu ai, mai deloc, continut transmis de televiziuni la o rezolutie mai mare de Full HD (1920 x 1080) iar multe emisiuni si filme vechi sunt inregistrate la rezolutie HD(720p). Chiar si rezolutia Full HD nu o gasesti la toate canalele TV si ai nevoie de abonament suplimentar pentru cele cu transmisiune Full HD. In plus, rezolutia este de 3840 x 2160 pixeli si nu de 4096 x 2160 pixeli (Full 4K) cum este rezolutia nativa. Deci, pentru a cumpara un asemenea televizor doar pentru functia standard de a viziona emisiuni TV, nu se merita inca, in primul rand pentru ca o sa ai o imagine mai slaba ca urmare a redimensionarii/diluarii necesare umplerii ecranului si in al doilea rand pentru ca nu sunt transmise suficiente emisiuni si filme inregistrate la o asemenea rezolutie. Televiziunile redimensioneaza imaginile la rezolutia Full HD pentru a putea fi usor de transmis.
Ca o paranteza la cele de mai sus dar care se leaga, este cazul nostru: am cumparat un televizor Full HD si abia dupa doua saptamani am reusit sa schimbam receiver-ul tv vechi cu unul HD pentru a avea acces la canalele Full HD. Iar in cele doua saptamani, de cate ori il porneam aveam impresia ca am facut o prostie cumparand un asemenea televizor deoarece imaginea nu era mai clara decat la vechiul televizor. Ba chiar aveam impresia ca este mai rea la unele emisiuni. Pentru edificare, mergeti in magazinele care au televizoare expuse la nivelul la care il aveti dvs. acasa si masurati de cati pasi distanta fata de televizor aveti nevoie pentru a vedea clar la televizor. Imaginea nu trebuie sa se vada ca diluata cu clara.
Daca, il ai conectat la un calculator sau laptop, lucrurile trebuie evaluate altfel. Un monitor de calitate este gandit sa functioneze mai mult timp (in ore) decat un televizor, are o rata de contrast mai buna si un timp de raspuns mai redus, calitati pe care nu le gasesti la televizoare deoarece sunt facute sa functioneze mai putin timp iar distanta de la ochi la ecran este mai mare. Asa ca, transformarea permanenta a unui televizor in monitor, nu este o solutie sanatoasa nici pentru ochi, nici pentru televizor. Bun, dar sa raspundem concret la intrebare:

Sa cumpar in 2015 un televizor 4K? Nu! Pentru ca nu am televiziuni care sa transmita suficiente emisiuni si filme la rezolutia televizoului iar daca vreau internet si alta distractie pe ecran ma pot folosi de un monitor sau de un televizor Full HD care sunt mai ieftine. Vezi si filmele de mai jos!

Dar, in ce cazuri un televizor cu rezolutia 4K este bun? Daca trebuie sa prezinti continut unor clienti la rezolutie ridicata, ori il folosesti ocazional sau il ai ca televizor secundar sau il ai amplasat in camera de oaspeti, se preteaza sa il cumperi, altfel noi nu-i vedem rostul inca vreo 2-3 ani.

Iata cateva magazine online unde gasiti de vanzare televizoare 4K cu preturi de la 2.500 lei in sus: Cel si evoMag

4K UHD TVs – Are They Worth It?
4K UHD TVs - Are They Worth It?
4K UHD TV vs. 1080p HDTV – Side by Side Comparison
4K UHD TV vs. 1080p HDTV - Side by Side Comparison
Televizor LG 4K UHD

Televizor LG 4K UHD

One comment on “Sa cumpar un Televizor 4K anul acesta?

  1. […] de 4K. In articolul trecut am spus motivul pentru care eu nu as cumpara un televizor 4K. De exemplu acum este o oferta care […]

Leave a Reply