Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Mutarea sau copierea unei foi de lucru in Microsoft Excel

Cum sa creezi o coie dupa o foaie de lucru continuta de un registru Excel sau cum opoti muta in alt registru. Va prezentam in acest tutorial un exemplu foarte simplu prin care puteti sa faceti mutarea ori copierea foilor de lucru. Indiferent ca aveti excel 2003, 2007, 2010 sau 2013, etapele si comenzile sunt aceleasi.

Ce ce ar trebui sa mut o foaie ori sa-i fac o copie?
Un motiv pentru copiere ar fi pastrarea datelor initiale intacte si modificarea ori simularea pe o foaie duplicat. Iar, un motiv pentru mutare ar fi ori care altul …

Prima etapa: In functie de comanda pe care doriti sa o faceti, copiere sau mutare, etapele sunt simple si pornesc de la selectia selectorului/tab-ului foii (Worksheet) prin click dreapta urmat de alegerea optiunii “Move or Copy” din meniul contextual care se afiseaza. Daca doriti sa mutati foaia in alt registrul de lucru acesta trebuie sa fie deschis intr-o instana separata, adica sa le aveti deschise pe ambele (atat registrul expeditor cat si cel destinatar).

A doua etapa: In fereastra care se deschide, selectati din lista foaia dorita si urmati urmatorii pasi

Urmatoarele etape in copierea foii de lucru in:
– acelasi registru: bifati optiunea “Create a copy” dupa care dati click pe butonul OK.
– registru nou: bifati optiunea “Create a copy”, alegeti din lista de optiuni (new book), dupa care dati click pe butonul OK.
– alt registru: bifati optiunea “Create a copy”, alegeti din lista de registre deschise registrul in care doriti sa o copiati, dupa care dati click pe butonul OK.

Urmatoarele etape in mutarea foii de lucru in:
– registru nou: alegeti din lista de optiuni (new book) si dati click pe butonul OK.
– alt registru deschis: alegeti din lista de registre deschise registrul in care doriti sa o mutati si dati click pe butonul OK.

Urmariti si imaginea de mai jos pentru mai multa intelegere.

Ce trebuie sa retineti in cazul unei mutari sau copieri!
Foile de lucru pe care le mutați sau pe care le copiati in alt registru de lucru isi vor pastra continutul si formatul (fonturi, culori și efecte tematice aplicate, etc.).
Daca foaia mutata ori copiata in alt registru are formule si link-uri catre foile din registrul initial in care a fost creata, de fiecare data cand deschideti noul registru, Excel va incerca sa actualizeze datele. Daca registrul din care a fost copiata/mutata foaia a fost sters, nu se vor mai putea actualiza datele. Recomandarea noastra, pentru usurinta in identificarea celor doua registre este de preferat sa faceti un folder nou si sa le pastrati in el.

Ca o remarca facuta la textul afisat de Excel in fereastra de lucru: era mult mai explicit daca textul “Move selected sheets” se modifica in cazul selectiei optiunii de copiere in “Copy selected sheets“.

Copiere/Mutare foaie de lucru in registru Excel

Copiere/Mutare foaie de lucru in registru Excel

Mutarea sau copierea unei foi in Microsoft Excel
Mutarea sau copierea unei foi in Microsoft Excel

PS.
Am pornit cu acest tutorial o serie dedicata utilizarii Microsoft Excel deoarece am constatat ca multe comenzile foarte simple sunt “foarte ascunse” pentru unii dintre prietenii si clientii mei. Iar, acest prim tutorial a fost inspirat dintr-un caz real, petrecut la telefon cu unul dintre clientii la programele de analiza financiara. Morala lui este ca poti sa treci cu mouse-ul peste o multime de functii si optiuni pe care Excel sau alt program le are si sa constati ca nu le-ai descoperit. Asa se face ca se dau o gramada de bani pe programe ce sunt folosite la capacitate minima, iar prin aceste tutoriale noi incercam sa va ajutam sa mariti capacitatea de utilizare.

Si ca sa aflati inca un caz real asemanator dar cu o masina de data aceasta, ne laudam ca cunoastem pe cineva de sex feminin care a circulat cu masina aproape un de zile si nu a stiut unde este in bord amplasat butonul care deschide capacul la rezervorul de benzina. Alimentarea o facea el (sotul). Mai mult, dupa un an jumate, deci a prins o iarna la volan, a aflat ca are scaune incalzite electric. Deci nu-i de ras ci de luat aminte.

Leave a Reply