Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Factori importanti in alegerea unui aparat de aer conditionat

Stim cat de chinuitoare poate fi caldura verii. Unii dintre voi au optat deja pentru un aparat de aer conditionat, altii inca sunteti in faza premergatoare achizitiei si aveti nevoie de cateva sfaturi in alegerea celui mai bun aparat de aer conditionat.

Factori importanti in alegerea unui aparat de aer conditionat

Alege corect aparatul de aer conditionat nu te uita la reducerea de pret care ulterior iti mareste factura de curent!

Privind din punct de vedere al functionarii putem regasi:

 • Aparate de aer conditionat mobile;
 • Aparate de aer conditionat de tip split (unitate exterioara + unitate interioara);
 • Aparatele de tip split se impart deasemenea in doua categorii:
  1. Split Mono (o singura unitate interioara);
  2. Split Dublu (o unitate exterioara si doua unitati interioare);

Dimensiunea camerei si capacitatea de racire a apartului de aer conditionat (British Thermal Unit):

 • 18-25 mp: 9.000 BTU/H
 • 24-35 mp: 12.000 BTU/H
 • 34-45 mp: 18.000 BTU/H
 • 44-50 mp: 24.000 BTU/H

De mentionat, ca pentru birouri si spatii comerciale trebuie ales un aparat de aer conditionat care sa faca fata traficului crescut.
Chiar daca dimensiunea spatiului recomanda un aparat cu o capacitate de 9.000 TBU, trebuie sa tineti cont ca circulatia persoanelor incalzesc incaperea.

Structura peretilor camerei si orientarea incaperii
Cel mai bun izolator este peretele din lemn, urmat de cel de caramida si de beton.
Factorii de transfer termic sunt: izolatia, suprafata vitrata, orientarea incaperii.
Orientarea spre sud implica consum mai mare de energie pentru racire iar orientarea spre nord implica un consum mai mare pentru incalzire. Deci, pentru o camera orientata spre sud, este nevoie de un aparat de aer conditionat mai performant.

Sarcina termica
Energia necesara pentru a racii incaperea.

Puterea consumata kw/h
Consumul mediu anual. Consumul de electricitate va depinde de suprafata camerei, clasa de eficienta si orele de functionare.

Clasa energetica
Grupa de la A la G in care este incadrat aparatul din punct de vedere al consumului de energie. Clasa cea mai economica este A.

Nivelul de zgomot produs de aparat in timplul functionarii
Zgomotul produs pe timpul functionarii de aparatul montat in incapere este important deoarece la turatii mari, mai ales noaptea, devine obositor.

Functiile aparatului
Aparatele performante sunt dotate pe langa functiile de baza (pornit/oprit, racire/incalzire) cu functii avansate (dezumidificare, auto restart, curatare automata, timer) si Inverter.
Functia inverter permite adaptarea aparatului automata la mediul ambiant, tot timpul in incapere temperatura ramanand constanta.  Avantajele tehnologiei inverter: temperaturile dorite se ating mult mai repede, timpul de pornire este redus cu o treime, economisiţi energie şi deci, bani (consum mai mic cu până la 30%). Practic, se evita pornirea/oprirea repetata a compresorului, eliminandu-se fluctuatiile de temperatura.

Moduri de functionare
Racire: aparatul elimina in exterior caldura din incapere (de aceea unitatea externa trebuie montata intr-un spatiu deschis). Jet (Jet Cool, Turbo, Super speed, Super Power etc in functie de producator) este functia de racire rapida a incaperii.

Incalzire: Incalzirea se realizeaza dupa principiul pompei de caldura spre deosebire de aparatele care folosesc rezistenta electrica. Pompa de caldura extrage energia din aerul exterior şi o aduce în interior, de aceea aparatele care asigura racire si incalzire se mai numesc si pompe de caldura.
Consumul de energie electrica se reduce semnificativ fata de cel al rezistentelor electrice, fiind de 3 ori mai mic. Aparatul poate functiona in modul incalzire chiar si la temperaturi de -10° C.

Ventilare: Unitatea interioara poate ventila aerul din incapere utilizand un minim de energie din intreaga sa capacitate, asigurand astfel uniformizarea temperaturii.

Deumidificare: un factor important in senzatia de confort este umiditatea, nivelul optim situandu-se intre 40% si 60%. Deumidificarea aerului creste senzatia de confort. De asemenea, prin asigurarea unui nivel optim de umiditate este limitata dezvoltarea microorganismelor si a mucegaiului.

Auto: La pornirea aparatului, senzorii detecteaza temperatura camerei, un anumit mod de functionare este selectat, iar temperatura camerei este crescuta sau scazuta catre temperatura de confort optima.

Sleep: pe timpul noptii aparatul functioneaza in asa fel incat sa nu deranjeze in timpul somnului (ventilatorul functioneaza la o viteza mica, jetul de aer este directionat in sus pentru a nu creea disconfort).

Agentii de racire
Sunt substante ce asigura transferul de temperatura din interior catre exterior (racire) si invers (incalzire). Aceste substante pot fi eliberate accidental in atmosfera si pot dauna stratului de ozon. In ultimii ani, s-au creat agenti de racire care nu dauneaza mediului. Acestia sunt denumiti R410A si R407C, folositi la majoritatea aparatelor de aer conditionat. Putini producatori mai folosesc ca agent de racire R22, despre care se crede ca dauneaza stratului de ozon.

Filtrele
Cu cat aparatul de aer conditionat este mai performant cu atat beneficiaza de mai multe filtre: antipraf, care retin polenul, praful si alte particule si deodorizante, care elimina fumul de tigare si mirosurile neplacute.

Filtrele au un rol dublu: impiedica patrunderea prafului si a altor particule in radiatorul schimbatorului de caldura, mentinand astfel buna functionare a aparatului si purifica aerul din incapere.

Filtrele difera prin nivelul de fitrare, in special, cele de praf. Producatorii folosesc de obicei combinatii de filtre cu mai multe sau mai putine straturi si cu diferite compozitii. Fitrele sunt tratate antibacterian si antimicrobian pentru a impiedica dezvoltarea microbilor si bacteriilor atat in mediul din incapere cat si in interiorul aparatului.

Exemple de filtre:
a) Filtru standard (prezent in toate aparatele) – indeparteaza praful si alte particule, putand fi spalat.
b) Filtru de carbon – indeparteaza fumul si mirosurile; acesta nu se spala, ci se inlocuieste.
c) Filtru purificator de aer – retine particulele mici de praf si polenul cu dimensiuni pana la 0,01 microni; este compus dintr-un filtru electrostatic si un filtru dezodorizant si mai poate fi denumit filtru Catechin.
d) Filtru foto-catalitic deodorizant – este compus din mai multe straturi de fitrare, este antibacterian si deodorizant; descompune fumul si mirosurile si impidica reproducerea bacteriilor, virusilor si microbilor retinuti in filtru.
e) Fitru Neoplasma – echipeaza aparatele produse de LG si este compus din 12 nivele de filtrare.
f) Filtru electrostatic este tratat cu o substanta de ioni (de aici, si numele de filtru ionizator) crescandui astfel eficienta de filtrare a particulelor.

Instalarea
Toate aparatele de aer conditionat, cu exceptia celor portabile, trebuie montate de o echipa specializata. Trebuie verificat costul motajului, durata si perioada maxima de la achizitie pana la incepera lucrarilor. Degeaba cumparati un aparat de aer conditionat ieftin daca platiti o avere pe instalare ori daca va vine randul la instalare dupa ce trece vara.

Chitul de montaj
Este bine de stiut daca racordul de condens/evacuare si elementele de prindere sunt incluse in pretul aparatului, al montajului ori daca trebuie cumparate separat. De regula racordul de condens are o lungime standard, care la bloc este suficent dar la casa, pentru a nu strica aspectul exterior, va trebui prelungit ori inlocuit cu unul mai lung.

De la inceputul acestui an (2013) a intrat in vigoare Regulamentul UE 206/2012 de punere in aplicare a Directivei ErP 2009/125 CE referitoare la aparatele de aer conditionat. Directiva vizeaza eficientizarea consumului energetic pentru echipamentele de aer conditionat.

In prezent, in Romania se vand doua categorii de echipamente: cu compresor de tip ON/OFF si aparate cu compresor Inverter.

Directiva europeana a impus standarde ridicate de eficienta energetica, in care vechile modele ON/OFF nu se mai incadreaza. Aparatele care nu respecta standardele impuse nu vor mai fi comercializate din 2014, iar anul acesta (2013) se vor lichida tipurile de aparate neconforme cu noua legislatie.

La noile modele zgomotul unitatii exterioare este diminuat considerabil, temperatura din interiorul locuintei este reglata la nivelul dorit intr-un interval de timp cu pana la 15% mai scurt iar emisiile de CO2 sunt de asemenea reduse, toti acesti factori contribuind la sanatatea utilizatorilor si a mediului inconjurator.

Sursa Wall-Street.ro: http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/148537/flanco-piata-aparatelor-de-aer-conditionat-ar-putea-creste-cu-20-in-acest-an.html

Marci care produc aparate de aer conditionat: Beko, DeLonghi, Electrolu, Fujitsu, General, Gree Bee, HITACHI, LG, Osaka, Samsung, Sharp, TCL, Whirlpool si Yamato. Din cate am vazut, Beko nu mai produce aparate de aer conditionat asa ca tot ce are pe stoc este la promotie si cu instalare gratuita.

One comment on “Factori importanti in alegerea unui aparat de aer conditionat

 1. Beneficiile aparatului de aer conditionat cu INVERTER:
  – Ajunge la temperatura dorita mult mai repede. Racire si incalzire instantanee!
  – Pastreaza temperatura constanta. Aparatul de aer conditionat cu inverter functioneaza fara oprire si pornire repetata a compresorului, astfel incat nu vor fi mari fluctuatii de temperatura.
  – Poti folosi aparatul de aer conditionat in orice anotimp! Aparatul de aer conditionat cu inverter nu este doar pentru vara, deoarece functioneaza la fel de bine si atunci cand temperaturile ating minus 10°C incalzind camera

Leave a Reply