Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Extragerea corecta si in siguranta a fisierelor din arhivele electronice

Acest articol este un indrumar minimal de care puteti tine seama in orice situatie in care trebuie sa descarcati de pe internet fisiere arhivate ori alte documente. Veti afla cateva lucruri despre arhivele electronice si despre lucrul cu ele.

Ce este o arhiva electronica?
In cateva cuvinte simple arhiva este un “pachet” comprimat de fisiere care pot fi mai usor pastrate si transmise de pe un computer pe altul, dintr-o locatie pe alta in acelasi computer sau pe diferiti suporti de stocare a datelor.
Prin procedura de arhivare se creaza arhiva, introducand in ea fisierele selectate. In general, pentru aceste proceduri se folosesc programe speciale (www.rarlab.com sau www.winzip.com). Daca arhiva nu este blocata se pot adauga fisiere noi, sterge fisiere din arhiva si updata fisierele existente, mai vechi cu altele mai noi. Daca arhiva este blocata, tot continutul ramane intact, deci nu mai poate fi modificat ori actualizat.

Extragerea fisierelor electronice din arhiva nu este obligatorie, doar pentru a le deschide ori instala, da. De exemplu, o imagine sau un document word ori pdf poate fi vizualizat direct din arhiva, in schimb un program trebuie extras si instalat. Dupa cum am spus mai sus, daca arhiva nu este blocata si documentul permite, se pot face modificari in documente direct in arhiva fara extragerea documentului din ea. Operatiunile mentionate sunt permise deoarece programul de arhivare creaza un folder temporar in calculator unde plaseaza continutul arhivei pentru ca programele dedicate sa poata deschide fisierele. Ori, tocmai acest avantaj se transforma in dezavantaj cand vine vorba de arhivarea unui program executabil (cu extensia .exe) deoarece programul arhivat incearca sa creeaze el la randul sau un folder temporar pentru instalare. Iar, crearea unui folder temporar in alt folder temporar induce in eroare programul executabil, instalarea, fie oprindu-se, fie facandu-se partial. Din acest motiv, un program executabil arhivat trebuie obligatoriu extras din arhiva inainte de instalare.

O greseala des intalnita este deschiderea directa din web a programelor sau chiar a arhivelor. Browser-ele mai vechi permit acest lucru si trebuie sa-l mentionam. Pe langa faptul ca va expuneti unui risc enorm de a fi infectat cu un virus prin deschiderea directa a acestor fisiere sau arhive, riscati sa le “pierdeti urma”, deoarece browser-ul web le descarca intr-un folder temporar ce nu este la fel de “vizibil” ca un alt folder obisnuit. Spre exemplu, deschiderea pentru instalare a unui program executabil arhivat direct din pagina web necesita utilizarea a cel putin 3 foldere temporare: cel al browser-ului, al programului dezarhivator si cel al programului executabil.
Din aceste doua motive, cel al infectarii cu un virus si cel al erorilor ce pot apare la instalare, este necesar sa salvati fiecare arhiva, sa o scanati cu un antivirus dupa care sa-i extrageti continutul intr-un folder usor de gasit ulterior. Procedura este valabila si pentru alte fisiere care trebuie descarcate, urmand acesti pasi acordati timpul necesar programului antivirus sa verifice in background fisierul si sa-l scaneze.

Mai jos am inserat o captura de ecran, speram edificatoare, pentru etapele descrise mai sus:

Salvare arhiva din pagina web:
Alegeti “Save File“, “Save link as…” ori alta comanda asemanatoare!
Apoi, dati un click dreapta pe arhiva si alegeti “Extract Here“!

Save Link As urmat de Extract Here

Save Link As urmat de Extract Here

Leave a Reply