Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Cum sa convertesti un fisier audio mono in stereo cu Audacity

O sa va aratam cat de simplu este sa convertesti un fisier audio inregistrat cu un microfon mono in stereo cu ajutorul programului gratuit Audacity. Chiar daca exemplul este facut pe Audacity, principiile raman aceleasi, chiar daca sunt utilizate alte programe.

Nu toata lumea isi permite sa achizitioneze din start un microfon stereo bun, si atunci te multumesti si cu o lavaliera mono. Nu are sens ca sa mai explicam de ce este nevoie de un microfon si la ce foloseste, dar ne-am gandit ca este util sa prezentam un mod simplu de conversie a unui fisier audio inregistrat pe un canal mono in unul sterea pe ambele canale (stang si drept).

Pentru prelucrarea sunetului exista multe programe care se pot utiliza, unele gratuite iar altele platite. Chiar daca este gratuit, am ramas surprinsi sa constatam ca este folosit chiar si de unele studiouri de inregistrare. Si noi il folosim, la recomandarea multor youtube-isti care prelucreaza cu acesta sunetul la inregistrarile postate.
Asa cum spuneam la inceput, chiar daca acest exemplu este realizat pe Audacity, am observat ca majoritatea programelor de editare/procesare de sunet au aceleasi comenzi si recomandari pentru asemenea situatii.
Audacity este un program gratuit de inregistrare si editare/conversie audio care functioneaza pe mai multe platforme. Noi il folosim la inregistrari si editari audio, atat pe platforma linux, cat si pe windows 8.1.

Etape dupa importul fisierului audio mono in aplicatie:

  1. De la submeniul primului track (canalul stang) alegeti “Split Stereo Track“. Dupa ce s-au creat cele doua canale/track-uri stergeti-l pe al doilea track creat, pentru a ramane doar unul pe canalul stang;
  2. De la meniul aplicatiei alegeti “Edit > Duplicate” urmat de asocierea fiecarui track a cate uni canal. De la submeniul fiecarui track asociati cate un canal: pentru primul canalul stang si pentru al doilea canalul drept.
  3. Urmatoarea etapa este unificarea celor doua canale mono intr-unul singur. De la submeniul primului track alegeti comanda “Make Stereo Track” si cele doua inregistrari se vor transforma untr-una singura stereo.
Conversie fisier audio inregistrat mono in stereo cu Audacity

Conversie fisier audio inregistrat mono in stereo cu Audacity

Conversie inregistrare audio mono in stereo cu Audacity
Conversie inregistrare audio mono in stereo cu Audacity

Dupa cum ati vazut mai sus, este foarte simplu, recunoastem ca initial ne-am gandit la ceva mai complicat si care implica si un dispozitiv audio nu doar software. Oricum, vedeti etapele de mai sus si in imaginile mai detailiate:

… si cu acest articol inauguram o categorie noua pe acest blog: Tutoriale. Vor mai fi postate articole cu tutoriale cu alte programe software ori din alte domenii interesante, din punctul nostru de vedere.

Leave a Reply