Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Ce dispozitiv sa folosesti daca vrei sa te filmezi pentru video blog

Cum video blog-ul sau vlog-ul a devenit foarte popular si in Romania, m-am gandit sa va prezint cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le aiba un dispozitiv pentru a putea sa te filmezi singur iar calitatea filmului sa fie ridicata.

Pentru a va scuti de cautari, am facut o simpla lista de caracteristici pe care trebuie sa le aiba dispozitivul pentru filmare si veti afla daca aveti nevoie pentru un vlog de un studiou, o camera video/foto sau daca este suficient si un smartphone. Din start va precizez ca filmarea cu camera web iese din discutie deoarece calitatea inregistrari si a sunetului este slaba.

In primul rand de ce sa pierzi vremea cu un film postat pe o retea sociala cand o fotografie face cat 1.000 de cuvinte?
Primul motiv este legat de bani: promovezi un produs ori serviciu pe care il oferi prin firma ta sau poti castiga bani postand link-uri afiliate;
Al doilea motiv este legat de SEO: un blog sau site trebuie sa aiba trafic venit si de pe retele ca youtube ori vimeo chiar daca sunt nofollow;
Al treilea motiv este legat de faima: daca esti o persoana publica ori vrei sa devi una, prin intermediul filmelor poti castiga atentie/audienta;

Oricare ar fi motivul pentru care vrei sa te filmezi ai nevoie de o camera ori de un telefon bun pentru inregistrare. Pentru asta poti sa apelezi la serviciile unui studiou specializat, la un prieten care are echipamentul necesar ori poti sa amenajezi un studiou acasa. Stai, nu te gandii la lucruri complicate si scumpe! O camera foto buna ori un telefon mai performant, o lumina si un microfon nu costa o avere si nici nu trebuie sa le ai pe toate de la inceput. Le poti cumpara pe rand. Dar, primul lucru de care ai nevoie la inceput este dispozitivul care sa te filmeze.

Deci, ce caracteristici ar trebui sa aiba camera cu care te filmezi?
Intrare pentru microfon: Sunetul este cea mai importanta caracteristica pe care un film trebuie sa o aiba. O spun asta toti specialistii. Poti sa afisezi un ecran negru, dar daca calitatea sunetului este buna filmul nu va fi oprit si mesajul va ajunge la tinta. Intrare de microfon au multe camere video si aparate foto, dar pentru telefon ai nevoie de un adaptor daca vrei sa-l conectezi. Exista si varianta inregistrarii cu microfonul de la casti dar calitatea sunetului este slaba.

Filmare 4K la 30fps: Daca vrei ca filmul tau sa fie placut la vizionare si peste 5 ani, si sa apara in primele liste de cautari, filmarea 4K (3840 x 2160p) este o caracteristica esentiala. Aceasta caracteristica o gasesti la camere video, aparate foto compacte si mirrorless si la unele telefoane performante. De retinut ca doar anumite camere video si aparate foto pot filma pana la 30 de minute 4K, restul se opresc la 5 minute. Dar, durata inregistrarii nu este o problema deoarece poti sa faci mai multe filme si la procesare sa le unesti. Si numarul de cadre pe secunda la filmare este important. Cu cat camera poate sa filmeze mai multe cadre cu atat miscarea este mai lina.

Ecran rabatabil: Cand nu are cine sa te filmeze si sa urmareasca daca ramai in cadru, cea mai buna solutie este ecranul rabatabil deoarece iti permite sa te vezi in timp ce filmezi. Daca stai doar intr-un singur loc atunci nu este o necesitate, faci cateva probe pana determini locul unde sa amplasezi camera pentru a te incadra si poti sa te filmezi singur. In ziua de azi, aproape toate camerele video au ecran rabatabil iar la camere foto tot mai multe modele au inceput sa aiba si ele, tocmai din perspectiva filmarilor personale si a selfie-urilor. La telefoane, ecranul rabatabil este inlocuit de filmarea cu camera principala (din fata) dar calitatea inregistrarii cu aceasta este slaba.

Detectarea fetei si focalizare pe cat mai multe puncte
Aceasta caracteristica este indispensabila atunci cand te filmezi deoarece camera ori telefonul iti detecteaza fata, te urmareste si te mentine in cadru cand iesi. Cu cat aparatul are mai multe puncte de focalizare cu atat este mai bine.

Obiective interschimbabile
Cerinta este valabila doar la aparatele foto. Cu cat plaja de obiective este mai mare cu atat puteti folosi aparatul foto si in alte scopuri. In general, aparatele foto compacte nu au obiective interschimbabile.

Pe baza celor spuse de mai sus, vom incerca sa alegem un dispozitiv care sa intruneasca cat mai multe cerinte:
Camera video: Se incadreaza la cateva puncte si cea mai ieftina camera care filmeaza 4K costa la data publicarii articolului 3.600 lei: Panasonic HC-VX870;
DSLR: Din pacate pretul unui aparat foto DSLR care sa se incadreze la cat mai multe puncte este foarte mare si nu merita cumparat. In plus, rezolutia la filmare 4K nu este atinsa decat de un singur model (Canon EOS-1D C) care costa enorm de mult, asa ca sunt excluse;
Camere foto compacte sau mirrorless (fara oglinda). Gama de aparate Panasonic Lumix intrunesc cat mai multe cerinte de mai sus si filmeaza 4K la preturi rezonabile.
Camere video de actiune: exista deja modele care filmeaza 4K dar nu au calitate exceptionala. Pretul lor nu trece de 2.500 lei. Oricum, decat o filmare cu un telefon slab mai bine cu o camera de actiune. Aici puteti alege GoPro HERO;
Telefonul mobil: se incadreaza la multe puncte de mai sus, este versatil, un fel de 3in1, adica telefon, calculator si camera foto/video. Problema telefoanelor este ca la preturi sub 2.000 lei nu gasesti unul cu camera foto buna. Oricum, un Samsung Galaxy S6 sau un LG G4 reprezinta varfuri de gama si au camere foto bune si merita cumparate.

Daca ar fi sa aleg dispozitivul ideal pentru filmare in 2015/2016, care sa intruneasca cat mai multe cerinte de mai sus, as alege un Panasonic Lumix DMC-FZ300 sau un Panasonic Lumix DMC-G7. Filmeaza 4k si fac fotografii foarte bune la un pret acceptabil. Aparate foto mirrorless marca Panasonic poti cumpara de la magazinul online specializat F64.

Mai ramane sa faceti un scenariu si sa incepeti filmarea.

Panasonic Lumix DMC-FZ300

Panasonic Lumix DMC-FZ300

Leave a Reply