Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

Cati Lei economisesti daca bei apa filtrata in loc de apa cumparata?

In plin scandal al apei imbuteliate am decis ca cumparam o cana filtranta BRITA Aluna pentru a nu mai fi nevoiti sa cumparam apa de baut cu bidonul de la magazin. Hai sa vedem daca am facut o alegere buna.

Acum, ca “scandalul apei imbuteliate” a fost stins cu apa curata, introducerea de mai sus este cam fortata.

Am dat peste o promotie si am cumparat cu 20% mai ieftin pachetul starter BRITA Aluna compus din cana filtranta + 3 filtre de rezerva Maxtra. Pe langa oferta la cana am dat si peste o oferta la filtre de rezerva. Un pachet de 4 filtre Brita Maxtra are pret de 3. In total am cheltuit 170 de lei pe o cana si 7 filtre. Teoretic, aceasta cheltuiala trebuie sa fie mai mica decat pretul pe care il plateam pe apa pe o perioada de un an. Hai sa vedem:

Am facut media pentru un an deoarece in functie de anotimp, serviciu si de gradinita, consumam o cantitate diferita de apa lunar. Fetita este la gradinita iar sotia la serviciu si ambele mai beau apa de acolo iar eu, pentru ca am biroul acasa, beau doar apa de la noi. In medie iarna cumparam 5 bidoane de apa iar vara 7. Nu am inclus in calcul apa pe care o folosim la mancare. Avem in curte fantana si instalatie de apa cu hidrofor iar apa pentru mancare este practic pe gratis. Nu folosim la mancare mai mult de un litru pe zi si n-are rost sa calculez cat curent consuma hidroforul doar pentru acel litru de apa pompata… Apa cumparata o folosim pentru baut, preparat cafeaua si la facut ceai. Pana Daria a fost mai mica o foloseam si pentru preparatul laptelui praf. Preturile folosite pentru calcul sunt valabile in primul trimestru al anului 2016.
Intr-o luna folosim, in medie, 6 bidoane de 10L cu 7 Lei/bidon (0,7 bani pe litru), rezultand 60L de apa cu 42 lei. Rezulta o medie de 2 litri de apa cumparata consumata pe zi, cantitate insuficienta dupa multe standarde… Noroc ca am facut acest calcul ca altfel nu stiam cata apa bem zilnic.
Un filtru Maxtra filtreaza 150 litri de apa si costa cam 30 lei. Asta inseamna ca, tot la 2 luni ar trebui sa schimbam filtrul si sa cheltuim 30 lei (15 lei pe luna). Rezulta o economie lunara de 27 lei (42-15). Pentru un an de zile ar rezulta o economie de 324 lei.
UPDATE: noile filtre filtreaza 200 litri de apa si costa tot cam 30 lei bucata, econimia fiind mai mare.

Pretul canii BRITA Aluna este de aproximativ 120 lei dar am primit si trei filtre la achizitie, asa cum am precizat la inceput. In plus, am beneficiat si de o oferta la filtrele de rezerva. Toate filtrele pe care le avem ajung pentru 14 luni, ceea ce inseamna ca am cheltuit in avans aproximativ 12,14 lei pe luna (~170 lei platiti pe cana si pe filtre pentru 14 luni). Deci, economia lunara este ceva mai mare: 42-12,14 = 29,86 x 12 luni = 358 lei pe an.
Concluzia la calculul de mai sus: chiar si daca economia ar fi la jumatate ori deloc, castigul teoretic este mai mare deoarece bem o apa filtrata si (PROBABIL) mai sanatoasa. Si inca ceva, asemenea cani de filtrare a apei face si Laica!

Cumpara cana filtranta Brita

Cana filtranta BRITA Aluna + 3 filtre Maxtra

Cana filtranta BRITA Aluna + 3 filtre Maxtra

Sa va spun cate ceva si despre cana si filtru:
Cana filtranta BRITA Aluna este practic, o carafa din material plastic transparent cu capacitate totala de 2,4 l si o capacitate de apa filtrata de 1,4 l. In interiorul canii se afla o palnie in care se pune filtrul si care filtreaza apa. Va trebui sa o umpleti de mai multe ori pe zi, in functie de cata apa consumati. Cana are un design compact si poate fi depozitata pe raftul de pe usa al frigiderului. Pe capac exista un indicator manual de schimbare a cartusului cu ajutorul caruia puteti seta data urmatoarei schimbari. In partea stanga a indicatorului setati ziua aproximativa cand trebuie schimbat filtrul iar in dreapta luna. Indicatorul nu are toate zilele si afiseaza tot din 3 in 3 zile, in schimb lunile sunt afisate toate.

Trebuie sa retineti un lucru: cartuşul filtrant BRITA MAXTRA nu este proiectat pentru înlăturarea nitraţilor si nici pentru înlăturarea florurilor. Cartuşul filtrant reduce depunerile de calcar (duritatea carbonată), substanţele care afectează mirosul şi gustul apei, (cum ar fi clorul şi impurităţile organice) şi unele metale grele (cupru şi plumb) şi pesticide. Cartuşul filtrant BRITA reduce duritatea temporară (datorată carbonaţilor hidrogenaţi de calciu şi magneziu) a apei potabile. Cartuşul conţine o răşină schimbătoare de ioni cu activare imediată a capacităţii de filtrare, care nu mai necesită amorsarea. Raşina schimbătoare de ioni înlătură duritatea temporară care provoacă depuneri de calciu. De asemenea reduce semnificativ conţinutul de metale cum ar fi cuprul şi plumbul.
Apropo de apa filtrata. S-ar putea sa mai gasiti in apa granule mici negre. Sunt bucati de carbune activ (fragmente de carbon datorate posibilei frecări dintre particulele de carbon în timpul transportului) ce mai scapa din filtru. Cărbunele activ este folosit ca o umplere liberă granulară împreună cu schimbătorul de ioni şi este obţinut dintr-un produs natural pur: coajă pisată de nucă de cocos. Ele pot chiar provoca o uşoară colorare a apei pentru primele două filtrări si apa rezultată nu ar trebui băută. Acest lucru este perfect normal şi nu afectează performanţele cartuşului dupa urmatoarele utilizari. Conţinutul cartuşului este în întregime de calitate alimentară şi complet inofensiv pentru sănătate, materialele utilizate în cartuş nu sunt toxice. Scufundarea completă în apă şi agitarea cartuşului sub apă va determina eliberarea particulelor de carbon desprinse din conţinutul cartuşului şi va elimina acest fenomen pe durata utilizarii ulterioare.

Cartuşul BRITA MAXTRA trebuie activat la primele două umpleri. Aruncaţi apa rezultată în urma acestor umpleri sau utilizaţi-o pentru a uda florile. De la a treia umplere cartuşul MAXTRA este gata de utilizare. Pe durata de viaţă a filtrului este posibil să remarcaţi depuneri de calcar pe capac şi pe capacul de scurgere automată. Acest lucru se datorează faptului că se află în contact permanent cu apa nefiltrată, care prezintă duritate carbonatică (calcar).

Eliberarea poluanţilor odată absorbiţi, cum ar fi plumbul, nu a fost niciodată detectată in cartuşul filtrant BRITA, atît în cursul testelor desfăşurate în laboratoarele BRITA, cît şi în cursul celor efectuate în laboratoarele unor reputate institute independente, de exemplu Fundaţia Naţională Sanitară din SUA. În cursul acestor teste, capacitatea de filtrare nominală a fost depăşită de două, trei ori, fără a fi detectată vreo eliberare a poluanţilor odată absorbiţi.

Filtrele de apă BRITA sunt concepute pentru a fi utilizate numai cu apă de la robinet tratată sau cu apă din surse particulare, care a fost testată şi declarată potabilă. Dacă autorităţile anunţă că apa de la robinet trebuie fiartă înainte de a fi consumată, atunci apa fi ltrată BRITA trebuie fiartă. Când restricţiile care impun fierberea apei nu mai sunt în vigoare, întregul filtru de apă BRITA trebuie curăţat bine şi trebuie introdus un cartuş MAXTRA nou.

O nedumerire:
In manualul de utilizare, intr-o sectiune se precizeaza ca un cartus filtreaza 150 de litri de apa iar imdeiat dupa se recomanda schimbarea lunara a lui. Ca si cand se lasa de inteles ca trebuie sa-l schimbi lunar chiar si daca filtrezi mai putin de 150 de litri de apa. Ori, noi folosim cam 60 de litri de apa lunar si am calculat schimbarea lui la 2 luni.

“Pe baza reducerii clorului şi a impurităţilor organice, cartuşul MAXTRA va filtra aproximativ 150 de litri. Pentru a asigura performanţe optime, cartuşul MAXTRA trebuie schimbat la patru săptămâni.”
Vezi manulalul online!

Ce urmeaza:
Pentru ca avem doar o zi de la achizitie nu putem sa vedem daca pe vas la interior in partea unde se scurge apa filtrata se va depune calcarul. Daca se depune inseamna ca nu filtreaza suficient de bine apa si am cam aruncat banii. In plus, ramane sa aflam daca putem pastra cartusul 2 luni sau trebuie sa-l schimbam lunar chiar daca nu folosim 150 de litri de apa…

De ce folosim acasa cani filtrante de apa. Comparatie intre Aquaphor Arctic si Brita Aluna
De ce folosim acasa cani filtrante de apa. Comparatie intre Aquaphor Arctic si Brita Aluna
Cana filtranta de apa BRITA Aluna cu filtre Maxtra
Cana filtranta de apa BRITA Aluna cu filtre Maxtra
Cana filtranta BRITA Aluna cu filtre Maxtra

Cana filtranta BRITA Aluna cu filtre Maxtra

Pachet Cana filtranta BRITA Aluna + filtre Maxtra

Pachet Cana filtranta BRITA Aluna + filtre Maxtra

Cana filtranta de apa BRITA Aluna

Cana filtranta de apa BRITA Aluna

Cana BRITA Aluna

Cana BRITA Aluna

Update 2020: Am cumparat si o cana pentru filtrat Aquaphor Arctic ce este si mai economica.

Cana filtranta Brita Aluna alba si Aquaphor Arctic verde

Cana filtranta Brita Aluna alba si Aquaphor Arctic verde

2 comments on “Cati Lei economisesti daca bei apa filtrata in loc de apa cumparata?

  1. […] urma cu aproape 4 ani cumparam o cana filtranta Brita Aluna ce foloseste filtre Maxtra pentru a renunta la apa cumparata si a folosi doar apa filtrata din […]

  2. SRL says:

    De peste 40 de ani, BRITA a susţinut inovaţia constantă şi cea mai bună calitate în dezvoltarea soluţiilor de filtrare a apei. Pentru a justifica cerinţele privind calitatea superioară, la BRITA există controale severe de calitate, interne şi externe.
    Organizaţia independentă TÜV SÜD controlează în mod regulat calitatea consecventă a filtrelor şi cartuşelor de apă de uz casnic. TÜV SÜD certifică conformitatea filtrelor de apă BRITA şi a cartuşelor MAXTRA cu normele din industria alimentară şi legislaţia germană şi europeană.

Leave a Reply