Dezvoltam programe de analiza financiara si promovam produse de calitate prin marketing afiliat. Viziteaza-ne zilnic!

5 carti despre capitalism

Iata cinci carti care ar fi trebuit sa le citim in ’89 despre forma de guvernare economica numita “capitalism”. Sau cel putin, ar trebui sa le citim in anii care vor urma …

Poate supravietui capitalismul? Distrugerea creatoare si viitorul economiei globale – Joseph A. Schumpeter
Volumul Poate supravietui capitalismul?, considerat de multi economisti ca fiind cea mai reusita analiza scrisa vreodata pe tema capitalismului, prezinta teoria lui Joseph A. Schumpeter cu privire la „distrugerea creatoare“. Potrivit acesteia, in economiile capitaliste, noile inovatii erodeaza pozitia firmelor vechi oferind, in acelasi timp, cai noi si nebanuite de crestere economica. Astazi, efectele unor astfel de progrese cum ar fi MP3-urile – care inlocuiesc CD-urile, care la randul lor au inlocuit casetele si discurile de vinil – au dovedit ca ideile lui sunt corecte. Argumentand in mod profetic faptul ca in societatile capitaliste „izbucnesc“ in mod recurent fenomene distructive care fac praf averile, acest mare economist a dezvaluit peisajul economic vast, deseori haotic al capitalismului mondial. Publicat pentru prima data in clasica sa carte Capitalism, Socialism and Democracy, volumul de fata reprezinta un ghid extrem de valoros al economiei globale.

Carte publicata in 2011 la Publica
Data aparitiei: Aprilie 2011
Colectia Co-lectia de economie
Traducator: Monica Sibinescu
Tip coperta: Brosata
Format: 145×205
Numar pagini: 192
ISBN: 978-973-1931-65-4

Poate supravietui capitalismul? Distrugerea creatoare si viitorul economiei globale

Poate supravietui capitalismul? Distrugerea creatoare si viitorul economiei globale

Frontiere etice ale capitalismului – Daniel Daianu, Radu Vranceanu
Scandalurile financiare din ultimii ani, in Statele Unite si in cateva tari vest-europene, au readus in actualitate problemele de ordin etic din societatile avansate, chestiunea eticii comportamentului managerial si a responsabilitatii sociale a marilor corporatii devenind o importanta tema de dezbatere publica. Societatile postcomuniste au oferit si ele un larg camp de investigatie, in timp ce tarile subdezvoltate sunt cunoscute prin fragilitate institutionala si coruptie.

Induce oare capitalismul adoptarea unui comportament etic de catre participantii la viata economica sau, dimpotriva, ofera teren fertil lacomiei si rivalitatii agresive? Poate societatea sa sustina dezvoltarea comportamentului etic prin reguli si institutii? Ar trebui companiile sa fie preocupate de obiective sociale generale sau sa se concentreze doar asupra maximizarii profiturilor?

Sunt doar cateva dintre problemele abordate de autorii care au contribuit la elaborarea acestui volum, oferind o imagine de ansamblu obiectiva a provocarilor etice cu care se confrunta astazi capitalismul.

Cuprins:

  • Capitalismul si etica sa
  • Capitalismul ca sistem etic: ideal si fezabilitate
  • Cum si-a pierdut capitalismul sufletul: De la etica protestanta la „baronii jafului
  • Mediul etic al pietei libere
  • Spiritul liberei initiative: etica si responsabilitate
  • Marketingul etic – un mit?

Carte publicata in 2006 la Polirom
Data aparitiei: Ianuarie 2006
Colectia ECONOMIE SI SOCIETATE
Traducator: Dorin Nistor, Alina Pelea, Marius Gulei
Tip coperta: Brosata
Format: 160×235
Numar pagini: 304
ISBN: 973-46-0085-0

Frontiere etice ale capitalismului

Frontiere etice ale capitalismului

Capitalismul bun, capitalismul rau si economia dezvoltarii si a prosperitatii – William J. Baumol, Robert E. Litan, Carl J. Schramm
De ce unele tari prospera, in timp ce altele stagneaza? Volumul demonstreaza ca decalajul economic dintre state este determinat nu doar de factorii culturali si geografici, ci si de formele de capitalism caracteristice acestora. Sunt identificate si descrise patru tipuri de economie capitalista: capitalismul antreprenorial, administrat de stat, oligarhic si dominat de firmele mari. Desi primul tip a propulsat Statele Unite in pozitia de lider global, cea mai buna forma de capitalism pare a fi o combinatie de capitalism antreprenorial si capitalism dominat de firmele mari, proportia variind de la o tara la alta, in functie de factorii culturali si istorici.

Cartea este o lectura utila economistilor si dezvoltatorilor de politici, dar si tuturor celor interesati de viitorul economiei globale.

Carte publicata in 2009 la Polirom
Data aparitiei: Ianuarie 2009
Colectia ECONOMIE SI SOCIETATE
Traducator: Laura Morosanu, Horia Tirnovanu
Tip coperta: Brosata
Format: 160×235
Numar pagini: 280
ISBN: 978-973-46-1104-1

Capitalismul bun, capitalismul rau si economia dezvoltarii si a prosperitatii

Capitalismul bun, capitalismul rau si economia dezvoltarii si a prosperitatii

Capitalismul incotro? Criza economica, mersul ideilor, institutii – Daniel Daianu

Capitalismul incotro? contine studii, articole si interviuri publicate de autor in ultimii ani. Tema generala a lucrarii este dinamica sistemului economiei de piata deschise – a capitalismului, textele examinand miscarea launtrica a capitalismului, competitia dintre paradigme, ascensiunea si declinul „fundamentalismului de piata”, rolul valorilor morale (etice) in viata economica, locul stangii (ca doctrina si actiune politica) in postcomunism, relatia dintre globalizare si dinamica sistemului capitalist, unele aspecte ale evolutiei postcomuniste in Romania si, nu in ultima instanta, radacinile si semnificatia crizei financiare (economice) actuale.

Lucrarea se adreseaza economistilor, dar si celor interesati de dinamicile economiei si criza financiara.

Carte publicata in 2009 la Polirom
Data aparitiei: Ianuarie 2009
Colectia ECONOMIE SI SOCIETATE
Tip coperta: Brosata
Format: 160×235
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-46-1427-1

Capitalismul incotro? Criza economica, mersul ideilor, institutii

Capitalismul incotro? Criza economica, mersul ideilor, institutii

23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism – Ha Joon Chang

Discipol al lui Joseph Stiglitz si unul dintre cei mai iconoclasti economisti ai prezentului, Ha-Joon Chang demonteaza cateva dintre miturile capitalismului si ale lumii in care traim, intre care mitul pietei libere sau acela ca tehnologia este calea progresului pentru toata lumea. Rand pe rand, principiile unei doctrine economice primite de-a gata sunt prezentate in contextul istoric al formarii lor, inainte de a deveni de la sine intelese. Globalizarea nu face lumea mai bogata. Tarile sarace dovedesc mai mult spirit antreprenorial decat cele bogate. Managerii platiti mai bine nu obtin rezultate mai bune. Pornind de la date concrete, aceasta carte despre bani, egalitate, libertate si lacomie demonstreaza ca piata libera nu doar lucreaza in defavoarea oamenilor, ci este si o cale ineficienta de a gestiona economia.

Ca sa-l parafrazez pe Winston Churchill, capitalismul este cel mai rau sistem economic, cu exceptia tuturor celorlalte. Nu sunt anticapitalist sau anarhist, sunt partizanul succesului capitalismului. Dar versiunea raspandita in ultimele doua-trei decenii este o versiune extrema a capitalismului pietei libere care, in pofida afirmatiilor economistilor, nu e nici singura si nici cea mai buna cale. Exista mai multe versiuni de capitalism, iar in volum arat ca tarile care au adoptat un alt fel de capitalism au reusit mult mai bine.” – Ha-Joon Chang

Carte publicata in 2011 la Polirom
Data aparitiei: Ianuarie 2011
Colectia ECONOMIE SI SOCIETATE
Traducator: Doris Mironescu
Tip coperta: Brosata
Format: 160×235
Numar pagini: 288
ISBN: 978-973-46-1888-0

23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism

23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism

Leave a Reply